sâmbătă, 23 august 2008

Stuffstock 2008 - 2 concerte intr-unul

De treci Vama ajungi in oraselul acesta in care se petrece un concert dublu. Genial este ca au umplut pauzele tot cu muzica. Trupele sunt fantastice toate, astfel ca nu ai timp nici sa bei o bere, muzica iti taie rasuflarea. Ai lor sunt excelenti, ii servim topindu-ne langa scena, dar si ai nostri sunt buni : Survolaj, reinventati dar tot poetici ca acum vreo 15 ani, Persona, o muzica nesofisticata dar placuta, The Others, cu solisti interesanti ,The Amsterdams, nu am stat la ei dar am auzit numai lucruri bune , si Byron. Si acum regret nespus ca nu am reusit la vremea respectiv sa-l pot impune pe Dan Byron in trupa Floare Albastra. Tavitian a tinut sa nu mai fie spectaculos ca la Garana, dar stilul sau personal ne-a incatat cu cateva povesti miraculoase, spuse cu intimitate si deseori surprinzatoare. Recunosc ca am venit pentru Ponty, pentru ca l-am ratat la Timisoara, si bineteles nu m-a dezamagit, nici nu ar avea cum, este un clasic in viata. Acompaniamentul lui Jean Luc m-a entuziasmat in plus, cu un Ronaldinho mereu surazator la bas si un D'Artagnan seducator pe tobe. Cele mai apaudate trupe la festivalul asta au fost cele care au creat spectacolul total, atat muzical cat si scenic, aducand multa energie in fata publicului. Kultur Shock au cu prisosinta energie balcanica si un frontman agresiv, iar Apocalyptica au reusit, desi doar cu cover-uri, sa reinventeze un show metalic, bazat pe contrastul inspirat violoncel-metal.
Acum va las sa va delectati cu o bijuterie din colectia Jean Luc Ponty :

marți, 5 august 2008

Dumnezeu a murit !


Religia mi se pare cea mai cotroversata inventie a omului, care acopera atat de bine unele necesitati ale acestuia, dar care cel putin in egala masura ii si dauneaza.
Credinta a stapanit si manipulat masele intotdeauna de-a lungul istoriei ,asta a fost scopul pentru care a fost creata desi se spune ca oamenii au inventat religia pentru a da o explicatie ,chiar ilogica ,realitatii pe care o traiesc. Au fost si sunt inca "vizionari" care au infiintat religii noi, speculand slabiciunile oamenilor, castigandu-i ca adepti de exemplu prin promisiuni de prelungire a vietii pe alte taramuri.
Ce stupid este sa fii convins ca un tip care seamana perfect cu un om obisnuit traieste undeva intr-un infinit nedefinit si dirijeaza cu o forta absoluta toate amanuntele unui univers nemarginit, cred ca avem o teama si o dorinta de a nu fi singuri in acest univers si trebuie sa stim pe cineva acolo care ne domina si este mai presus de neputintele noastre. Ce ati zice daca ati afla ca Dumnezeu a murit ?!
Nu vedeti ca nu mai da nici un semn de viata ?
Daca in trecut nu ne puteam explica de ce straluceste soarele sau de ce ploua, nu trebuie sa scoatem la infinit povestea asta cu Dumnezeu din buzunar ca sa ne scuzam lipsa temporara de inteligenta. Oricat de frumoasa ar fi povestea miilor de tipuri de religii care exista in acest moment, toate sunt facute sa stapaneasca mintile celor care asteapta o poveste emotionanta in care sa creada. Omul iesit de sub masca credintei risca sa devina sovaitor, e foarte adevarat, fiindca omul in slabiciunea sa si-a gasit sustinere, carje, inventand zei si dumnezei si nu ar sti ce sa faca trezindu-se singur, al nimanui, stapan pe propriul destin.
Poate ca omenirea nu este inca suficient de matura ca sa renunte la religie, religia privita ca sustinatoare a ordinii sociale. Puterea conducatorilor religiosi a fost insa mereu periculos de mare, controlul lor asupra lumii fiind inca semnificativ.
Religia este si acum cea mai profitabila afacere a momentului.
Athosul este un loc celebru pentru cei credinciosi. Poate nu stiati, dar este o regiune autonoma, cu conducere si legi proprii. Pe teritoriul sau sunt manastiri cu calugari nu numai greci ci si rusi sau sarbi, bulgari si chiar romani. Femeile au accesul interzis pe acest teritoriu. Se spune ca intrarea lor libera acolo ar fi facut mult rau candva. Interesanta opinie despre existenta feminitatii in relatia divina ! Cat timp o sa mai accepte femeile statutul acesta de second hand ?
Accesul pe aceasta peninsula este pazit si protejat de un zid asemanator Marelui Zid Chinezesc. Aceasta regiune dominata de muntele inzapezit al Athosului a devenit in primul rand o sursa importanta de venituri, ca si multe alte spatii cu iz religios dar mai ales puternic comercial. Turismul aici infloreste. Vapoarele incarcate de turisti circula neincetat pe langa coastele stancoase. Din toata aceasta aventura cu vaporul mie personal cea mai impresionanta oferta mi s-a parut cea a pescarusilor, care intr-o regie perfecta urmau traseul vaporasele ca sa culeaga mancare din mainile calatorilor. Manastirile se insiruie maiestoase privirilor curiosilor. Toate sunt deosebit de prospere, nu era nici una sa nu aiba o macara uriasa care sa ajute la o constructie noua. Se vedeau frecvent camioane si autoturisme care circulau pe drumurile de acolo, iar una din manastiri chiar avea un sistem solar de captare destul de impresionant. Se pare ca nu sunt deloc straini de tehnologia noua. Iar oraselul care era la granita, inainte de intrare, avea un comert exuberant de obiecte religioase. Majoritatea fiind kitsch-uri orbitoare precum aceasta icoana impanata cu bucati de plastic stralucitoare.

Este la fel de bombastica ca si cel mai cunoscut credincios al momentului, Becali. Religia a ajuns o caricatura, asta a ramas din ceea ce candva inspira mari artisti ai lumii.
Prin buticurile pline de marfuri sclipitoare din acest orasel mai vezi plimbandu-se si cate un calugar burtos si plin de sine. Asta imi aduce aminte de meseria de preot. Stiti cum se spune la tara, ca daca te faci preot esti ajuns. Preotii si primarii din comune au casele cele mai mari si e normal sa fie invidiati.
Religia este profitabila. In concluzie Continuati s-o incurajati !
P.S. Inchei cu doua citate :
"Eu cred ca 90% din cei care intra in biserici sunt vizitatori, la fel cum buna parte din preoti sunt doar functionari"
Marcel Iures
"Mesajele religioase produc un efect asupra credinciosilor, nu prin stil, ci prin repetare hipnotica. Textele fondatoare ale crestinismului, pe care toata lumea le citeste in traducere, nu se disting prin mari calitati literare, iar uneori kitsch-ul iconografiei crestine nu e depasit decat de cel al imaginarului religios al hindusilor."
Dan Alexe - Romania Libera