marți, 5 august 2008
Dumnezeu a murit !
Religia mi se pare cea mai cotroversata inventie a omului, care acopera atat de bine unele necesitati ale acestuia, dar care cel putin in egala masura ii si dauneaza.
Credinta a stapanit si manipulat masele intotdeauna de-a lungul istoriei ,asta a fost scopul pentru care a fost creata desi se spune ca oamenii au inventat religia pentru a da o explicatie ,chiar ilogica ,realitatii pe care o traiesc. Au fost si sunt inca "vizionari" care au infiintat religii noi, speculand slabiciunile oamenilor, castigandu-i ca adepti de exemplu prin promisiuni de prelungire a vietii pe alte taramuri.
Ce stupid este sa fii convins ca un tip care seamana perfect cu un om obisnuit traieste undeva intr-un infinit nedefinit si dirijeaza cu o forta absoluta toate amanuntele unui univers nemarginit, cred ca avem o teama si o dorinta de a nu fi singuri in acest univers si trebuie sa stim pe cineva acolo care ne domina si este mai presus de neputintele noastre. Ce ati zice daca ati afla ca Dumnezeu a murit ?!
Nu vedeti ca nu mai da nici un semn de viata ?
Daca in trecut nu ne puteam explica de ce straluceste soarele sau de ce ploua, nu trebuie sa scoatem la infinit povestea asta cu Dumnezeu din buzunar ca sa ne scuzam lipsa temporara de inteligenta. Oricat de frumoasa ar fi povestea miilor de tipuri de religii care exista in acest moment, toate sunt facute sa stapaneasca mintile celor care asteapta o poveste emotionanta in care sa creada. Omul iesit de sub masca credintei risca sa devina sovaitor, e foarte adevarat, fiindca omul in slabiciunea sa si-a gasit sustinere, carje, inventand zei si dumnezei si nu ar sti ce sa faca trezindu-se singur, al nimanui, stapan pe propriul destin.
Poate ca omenirea nu este inca suficient de matura ca sa renunte la religie, religia privita ca sustinatoare a ordinii sociale. Puterea conducatorilor religiosi a fost insa mereu periculos de mare, controlul lor asupra lumii fiind inca semnificativ.
Religia este si acum cea mai profitabila afacere a momentului.
Athosul este un loc celebru pentru cei credinciosi. Poate nu stiati, dar este o regiune autonoma, cu conducere si legi proprii. Pe teritoriul sau sunt manastiri cu calugari nu numai greci ci si rusi sau sarbi, bulgari si chiar romani. Femeile au accesul interzis pe acest teritoriu. Se spune ca intrarea lor libera acolo ar fi facut mult rau candva. Interesanta opinie despre existenta feminitatii in relatia divina ! Cat timp o sa mai accepte femeile statutul acesta de second hand ?
Accesul pe aceasta peninsula este pazit si protejat de un zid asemanator Marelui Zid Chinezesc. Aceasta regiune dominata de muntele inzapezit al Athosului a devenit in primul rand o sursa importanta de venituri, ca si multe alte spatii cu iz religios dar mai ales puternic comercial. Turismul aici infloreste. Vapoarele incarcate de turisti circula neincetat pe langa coastele stancoase. Din toata aceasta aventura cu vaporul mie personal cea mai impresionanta oferta mi s-a parut cea a pescarusilor, care intr-o regie perfecta urmau traseul vaporasele ca sa culeaga mancare din mainile calatorilor. Manastirile se insiruie maiestoase privirilor curiosilor. Toate sunt deosebit de prospere, nu era nici una sa nu aiba o macara uriasa care sa ajute la o constructie noua. Se vedeau frecvent camioane si autoturisme care circulau pe drumurile de acolo, iar una din manastiri chiar avea un sistem solar de captare destul de impresionant. Se pare ca nu sunt deloc straini de tehnologia noua. Iar oraselul care era la granita, inainte de intrare, avea un comert exuberant de obiecte religioase. Majoritatea fiind kitsch-uri orbitoare precum aceasta icoana impanata cu bucati de plastic stralucitoare.
Este la fel de bombastica ca si cel mai cunoscut credincios al momentului, Becali. Religia a ajuns o caricatura, asta a ramas din ceea ce candva inspira mari artisti ai lumii.
Prin buticurile pline de marfuri sclipitoare din acest orasel mai vezi plimbandu-se si cate un calugar burtos si plin de sine. Asta imi aduce aminte de meseria de preot. Stiti cum se spune la tara, ca daca te faci preot esti ajuns. Preotii si primarii din comune au casele cele mai mari si e normal sa fie invidiati.
Religia este profitabila. In concluzie Continuati s-o incurajati !
P.S. Inchei cu doua citate :
"Eu cred ca 90% din cei care intra in biserici sunt vizitatori, la fel cum buna parte din preoti sunt doar functionari"
Marcel Iures
"Mesajele religioase produc un efect asupra credinciosilor, nu prin stil, ci prin repetare hipnotica. Textele fondatoare ale crestinismului, pe care toata lumea le citeste in traducere, nu se disting prin mari calitati literare, iar uneori kitsch-ul iconografiei crestine nu e depasit decat de cel al imaginarului religios al hindusilor."
Dan Alexe - Romania Libera
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
17 comentarii:
Trist sa citesc articolul dvs. M-am dus pe blog pentru ca sunt inscrisa pe info_culture.
Confundati religia cu credinta, si va folositi de miturile pe care omenirea (religia) le-a inventat pentru a va nega propria existenta, propria creatie.
O interpretare extrem de simplista a creatiei si creatorului "dupa chipul si asemenarea lui Dumnezeu".
Eu nu spun "ce stupid este sa...", spun doar ce trist...mai reflectati, mai cititi, take a look inside yourself...
Cu stima,
o internauta
Despre Nietzche: http://razboiul.wordpress.com/2008/08/06/164/
daca tu atita ai inteles, ca dumnezeu " e un tip"...nu mai e nimic de spus, a spus coralia suficient.
iar vorbele lui marcel iures le-ai citat aiurea, scoase din context. intimplator sau nu, marcel iures e credincios, il are pe Dumnezeu in suflet.
numai bine!
Pana acum toata lumea ma blameaza si ma asteptam la asta.
Cred ca puteti totusi ceva mai mult.
Aduceti-mi si mie niste argumente mai plauzibile prin care sa cred totusi povestea asta din Biblie, sau poate alta poveste, sa zicem Coranul. Voi cum de ati ajuns sa credeti orbeste in niste povesti ?
Cu ce sunt eu mai de condamnat daca n-a reusit nimeni sa ma convinga cu povestea lui ?
Sau asta inseamna ca sunt un paria al societatii ? Sunt pasnic, nu am gandit niciodata sa fac rau cuiva. Am insa o opinie si nimeni nu mi-a dat argumente convingatoare sa mi-o contrazica.
iar de Iures n-am zis ca nu este si el credincios, nici nu reiese asta din citatul sau, dimpotriva.
citatul sau spune ceva despre falsitatea unor "credinciosi" deveniti astfel fiindca e la moda, cand de fapt nici ei nu sunt convinsi de povestea respectiva, deci sunt atei mai degraba.
iata argumentul meu: fiecare poveste are un tilc. niciun credincios nu crede orbeste in povesti, ci in ceea ce e dincolo de ele. Iubirea este cheia oricarei credinte. Iubirea de aproape, iubirea de sine, iubirea vietii sub toate formele ei. Cind ajungi sa ii simti prezenta in tine sau in cei din preajma ta, totul se transfigureaza. intri intr-o alta lume, unde argumentele clasice, dovezile palpabile nu-si au rostul.
nu te-am blamat cind am spus ca nu mai e nimic de adaugat celor insirate de tine. pentru ca tu n-ai reusit inca sa vezi cu acei ochi ai sufletului care doar ei il pot vedea pe Dumnezeu.
cred cu convingere ca dialogurile intre asa zisi necredinciosi si cei credinciosi ajung intotdeauna in impas tocmai pentru ca folosesc doua limbaje incompatibile la un moment dat, trairi incompatibile de fapt. e ca si cum un surd ar incerca sa picteze pentru un orb. undeva se intilnesc...dar...te las pe tine sa afli unde.
:-)
culme este ca ceea ce-mi spui este foarte adevarat si totusi nu justifica pe deplin necesitatea existentei lui Dumnezeu, asa cum este reprezentat el in interiorul bisericii.
oricum ma bucur ca ai acceptat ca fiecare religie este de fapt o poveste, asta e un punct in favoarea mea mi se pare.
"Iubirea este cheia oricarei credinte" sunt cuvinte moarte, sablon, scuza-ma. Iubirea este intradevar oarba, iubirea te manipuleaza, te aduce intr-o stare de semiconstienta cand poti sa iei de bun si un lucru rau in realitate.
Si eu iubesc frumosul, inteligenta, diversitatea si unicitatea. Simt fiorul chiar si intr-o picatura de ploaie. Si desigur intru intr-o transa supranaturala in momentele de subim. Dar ce legatura au astea cu povestea cu Dumnezeu si Isus si alte povesti care ni se baga pe gat. Am vazut pe blogul tau ca ai gusturi rafinate si nu vreau in nici un chip sa-ti distrug iluziile.
Ceea ce ne deosebeste este doar ca tu accepti fara sa comentezi o poveste care nu s-a nascut in sufletul tau ci ti-a fost sugerata, chiar impusa macar prin educatie, pe cand eu n-o accept.
Poate chiar prefer sa-mi creez povestea mea in care sa cred.
Macar asta as adresa conducatorilor religiosii : lasati oamenii sa-si aleaga singur povestea in care sa creada.
Dacă Dumnezeu ar fi mort nu ar mai exista tot ce te-nconjoară, nu ai mai merge la mare, nu ar mai fi apa sărată, nu ai mai putea iubi, nu ai mai avea nimic. Crezi că ceea ce ai depinde numai de tine?
Chiar si asta se poate accepta, daca este acceptabil Dumnezeu.
De ce n-am trai in universuri paralele ?
Este o poveste la fel de plauzibila ca si cea cu Dumnezeu, si daca sa zicem ca ar exista Dumnezeu, de ce aceasta misticitate cu care se ascumde.
Parerea mea ca daca ar exista cu adevarat Dumnezeu cum ni-l inchipuim noi, care sa dirijeze materia absoluta, nu vad ce rost am mai avea noi ca existenta ? Doar o jucarie in mana unei supra puteri ? Nu ne-au ajuns 2000 de ani de minciuni ? Hai sa uitam asta ,sa ne luminam mintile si sa cautam liber unde se afla adevarul.
Daca vreti argumente pertinente in sprijinul afirmatiilor mele cititi si acest articol pe care l-am descoperit azi :
http://vnigama.blogspot.com/2006/11/ce-este-existenta.html
Argumentul logicii spune asa:nimic nu poate fi negat decat daca in prealabil l-ai afirmat.Dumnezeu nu exista ,zici tu.Eu te intreb :cine nu exista?Daca calci peste logica esti un idiot si nu mai avem ce vorbi iar daca nu atunci te-ai limpezit si te invit sa faci urmatorul pas...Altfel va sosi timpul cand cineva 0 sa-ti replice cam asa:plindecuvinte a murit, semneza Dumnezeu.
Pai chiar de logica asta e vorba. Eu neg ceea ce au afirmat altii, oameni ca si noi. Biblia e scrisa de oameni, asta e deja stiut. Si Coranul si alte mii de povesti. Daca maine scriu eu o poveste mai frumoasa de ce n-ati crede, pe acelasi principiu, in ce scriu eu ? Stramosii nostri credeau in zei inainte de a li se indoctrina existenta unui singur zeu. De ce am renuntat sa credem in Zalmoxe, era si aceea o poveste frumoasa ? Oricum Dumnezeul tau te educa frumos permitandu-ti sa ma numesti "idiot", dar asta nu ma jigneste, stii in popor se spune ca idiot este cel care are prea multe idei. Incearca insa macar sa fii mai atent la cacafonii. Oricum te iert pentru tot pentru ca finalul mesajului imi place, ai reusit o metafora emotionanta.
referitor la argumentul pr minel
acest argument se afla in logica intr-adevar si se numeste argumentul ontologic.
pe scurt doar faptul ca vorbesc despre ceva ar trebuie sa reprezinte un argument de necombatut pt existenta faptului respectiv.
pamantul este plat(ex.)
conform arg de mai sus ar trebui sa fie o realitate ei bine eu spun k este rotund(sa nu uitam in decursul istoriei s-a crezut in prima faza k este plat)
eu spun k nueste plat
nu poate fi plat
inseamna k sunt un idiot
alaturi de copernic galilei si bruno
referitor la argumentul ontologic in sine kant in vestita si obscura critica a ratiunii pure ii arata falsitatea
si kant e un idiot alaturi de russell
parinte am inteles k va pricepeti la scripturi dar cultura dv e clar k se apropie de o limita f "duhovniceasca"
cititi critikratiunii pure intai
"sa dea d-zeu sa intelegeti ceva"
Amice, stai prost la capitolul logica.Cat priveste metafora emotionanta de la sfarsit nu-mi apartine iar ca tu nu stii asta e o problema de cultura pe care probabil o s-o rezolvi cu timpul dar nu pe blog.La fel si cu idiotia...populara;vede-se treaba ca faci parte din generatia pro.In sfarsit cacofonia mea;la cat e de schingiuita sarmana limba romana orice cacofonie nu-i decat o fita!
Lui anonim.Parca as vorbi singur.Sau cu peretii.Ma rog.Ce te face sa crezi ca nu am citit mai nimic in viata mea decat la limita duhovnicescului. Uite recomand si eu "Hexaimeron" a Sfantului Vasile cel mare, scris cu o mie de ani inaintea lui Galilei si in care se spune clar ca pamantul e....dar te las pe tine.Poate te induhovnicesti si tu.Poate mai vorbim...dar mai personal.
Toata disputa asta e stupida! in d-zeu poti sa crezi sau nu, atat. Nu e nimic de discutat, credinta nu tine de stiinta, tine de afect, nu poate fi dezbatuta. Sa dezbati o problema ce tine de afect cu argumente rationale e o prostie (si invers). "Dumnezeu a murit" se refera la faptul ca biserica e corupta, si-a inlocuit scopul de binefacere pentru populatie cu bionefacere pentru ea. Nu sunteti filosofi daca va certati pe o tema pe care nu te poti certa, filosof nu inseamna sa folosesti cuvinte intr-o forma in care nu au mai fost folosite. Marele Anonim
Daca nu te conving, sper macar sa-ti dau de gandit pt o vreme.
Sa presupunem ca nu mai exista Dumnezeu... Eu inca mai cred in El si sunt fericit. Sa presupunem ca m-am inselat o viata intreaga... La final (orice inceput are si un sfarsit), daca Dumnezeu nu va exista, eu nu voi avea de pierdut absolut nimica!!! Dar daca cumva va exista si tu nu ai crezut in El, ai pierdut totul!!! Sper ca intelegi engleza, cauta pe youtube „Ravi Zacharias - Need God?“
Daca Dumnezeu a murit, ar trebui sa se simta si mirosul cadavrului... in tot universul... Ce sti tu despre univers?...
Cu respect, un om ce nu vrea sa fie „plin de cuvinte“ ci plin de viata!
Trimiteți un comentariu